Θεατρικό Διήμερο

Γραφει ο κος Στέλιος Αρσενίου
Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό”.
Μας μηνύει ο Νίκος Καζαντζάκης.
– Η γεμάτη περιπέτειες περιπλάνηση του ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ και των συντρόφων του για την αναζήτηση της Ιθάκης, έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου απο το Παιδικό Τμήμα του Κοινωνικού Κέντρου “ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ” στις 8/6/2019 στο χώρο πίσω απο το Νηπιαγωγείο Μαγικού.
– ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, μια διασκευή του Κώστα Λειβαδίτη πάνω στη Λυσιστράτη και στις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη απο το Τμήμα Ενηλίκων την επομένη, ήταν το επιστέγασμα της διετούς συνεργασίας του Ιδρύματος με τον αφιερωμένο πιστά στη θεατρική τέχνη πάνω απο 40 χρόνια σκηνοθέτη Δημήτρη Χαϊτίδη.
Μαγικών στιγμών μαγεία στο Μαγικό.
Στο περιθώριο της καθημερινότητας, έβαλαν ψηλά πολύ τον πήχη της θεατρικής παιδείας μικροί – μεγάλοι.
Η συχνότητα των παρατεταμένων χειροκροτημάτων των θεατών, υπογραμμιστική στην απόδοση του ρόλου όσων ανέβηκαν στη σκηνή.
Αναφέρομαι στην παράσταση της δεύτερης ημέρας που ευτύχησα να παρακολουθήσω.
Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό, η προμετωπίδα. Σε συνδιασμό με την απλότητα, το μεγαλύτερο στολίδι στον άνθρωπο, μας έδωσαν θέαμα χάρμα ειδέσθαι.
Απο 100 γενιές μπροστά μέχρι τις μέρες μας ο χρόνος.
Η διασκευή του Κώστα Λειβαδίτη, ταγμένου θεατράνθρωπου τον έκανε μεγάλες, πολύ μεγάλες στιγμές.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργος Παραστατίδης με τις επιλογές και τις πρωτοβουλίες του, προσάπτει απο καιρού ευρύτερα αίγλη, μεγαλείο, ακτινοβολία, κάτι που πανθομολογείται πλέον.
Ο γνωστός μύθος της Λυσιστράτης μπλέκεται αριστοτεχνικά με τις Εκκλησιάζουσες και μεταφέρεται στη σημερινή εποχή. Το ζητούμενο δεν είναι πλέον πως θα σταματήσει ο πόλεμος, αλλά πως θα βγει η χώρα απο την οικονομική κρίση, στην οποία την οδήγησε η ανίκανη και φαύλη διακυβέρνηση απο τους άντρες. Η διαχρονικότητα των έργων του Αριστοφάνη είναι εκπληκτική και μας ταξιδεύει απο το παρελθόν στο παρόν χωρίς καμιά δυσκολία.
Πρωταγωνιστές και συντελεστές.
Πόπη Πισκιουλοπούλου, Μαρίνα Δανιήλ, Βέτα Μεταξά, Δήμητρα Γιαλένιου, Ζάννα Μαυροπούλου, Πηνελόπη Καμπούρη, Ρίτσα Μπάρτζου, Ντίνα Ζουρνατζίδου, Ελένη Καραμπατάκη, Αργυρώ Κυλίτση, Κική Τσιφτσίδου, Ολυμπία Ιγνατιάδου, Αφροδίτη Πανίδου, Λεωνίδας Βλασακούδης, Νίκος Χαρδαλίδης, Μιχάλης Βαμβακίδης, Μπάμπης Χιλιώτης, Σταυρούλα Καραγάπη, Δέσποινα Μουρατίδου, Δημήτρης Χαϊτίδης, Πελαγία Μητσοπούλου.
Άξιοι πολλαπλών θερμότατων συγχαρητηρίων.