Λίγα λόγια για τον Σταύρο Χαλιορή

O Σταύρος Χαλιορής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Σεπτεμβρίου 1931. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη κατάγονταν από το Μαστιχοχώρι Βέσσα της Χίου. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζοντας την εμπορική παράδοση της οικογένειας που από το 1866 δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μπαχαρικών, μαστίχας και χημικών προϊόντων.

Το 1962 ο Σταύρος Χαλιορής παντρεύτηκε τη μικρασιάτικης καταγωγής Λιλή Κομνηνού.  Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο  και την Ευφημία, τα οποία τους χάρισαν τέσσερα εγγόνια, όλα αγόρια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1964 απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη. Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» με έδρα την τοπική κοινότητα Μαγικού Δήμου Αβδήρων.

Βαθύς γνώστης του εμπορίου και της παραγωγής με δημιουργική φαντασία και δίψα για πρόοδο, ο Σταύρος Χαλιορής διέθετε καταπληκτική άνεση σε όποιο περιβάλλον κι αν βρισκόταν, μπροστά στο πλήθος ή στους  λίγους, μπροστά στους φίλους ή στους ανταγωνιστές του. Κάτι που τον χαρακτήριζε επίσης ήταν ότι σε όποια χώρα κι αν βρισκόταν, όποιο ταξίδι κι αν έκανε, υπήρχε στην ψυχή του φανερή πάντα η νοσταλγία για την Πόλη και το χωριό του, τη Βέσσα Χίου.

Ο Σταύρος Χαλιορης αντιμετώπιζε τα προβλήματα των συνανθρώπων του με αγάπη, αλληλεγγύη και ευαισθησία. Η συμπεριφορά του καθαρή και ντόμπρα, χωρίς υπαινιγμούς, περιστροφές, αποσιωπήσεις. Λεβέντης. Η σοφία του, η δράση του, οι πράξεις του, το δημιουργικό του πνεύμα διδάσκουν και εμπνέουν και σήμερα.