Λίγα λόγια για τον Σταύρο Χαλιορή

 

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ (1931 - 2008)

 

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Σεπτεμβρίου 1931. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και η μητέρα του Ελένη κατάγονταν από το Μαστιχοχώρι Βέσσα της Χίου. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζοντας την εμπορική παράδοση της οικογένειας που το 1866 δραστηριοποιείται στο εμπόριο μπαχαρικών, μαστίχας και χημικών προϊόντων.

Το 1962 ο Σταύρος Χαλιορής παντρεύεται τη μικρασιάτικης καταγωγής Χαρίκλεια Κομνηνού, τη «Λιλή» όπως τρυφερά την αποκαλούσε. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο (1962) και την Ευφημία (1969), τα οποία τους χάρισαν τέσσερα εγγόνια, όλα αγόρια.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1964 απελάθηκε από την Κωνσταντινούπολη.

 

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1977 (Φ.Ε.Κ. 2620/9-8-1977) με έδρα την τοπική κοινότητα Μαγικού Δήμου Αβδήρων.

Βαθύς γνώστης του εμπορίου και της παραγωγής με δημιουργική φαντασία και δίψα για πρόοδο. Ο Σταύρος Χαλιορής διέθετε καταπληκτική άνεση σε όποιο περιβάλλον κι αν βρισκόταν. Μπροστά στο πλήθος ή στους  λίγους, μπροστά στους φίλους ή στους αντιπάλους, μπροστά στη θάλασσα, σε όποια χώρα, σε όποιο ταξίδι, με φανερή πάντα τη νοσταλγία για την Πόλη και το χωριό του, τη Βέσσα Χίου.

Η σοφία του, η δράση του, οι πράξεις του, το δημιουργικό του πνεύμα διδάσκουν και εμπνέουν και σήμερα. Οι συμπεριφορές του καθαρές και ντόμπρες, χωρίς υπαινιγμούς, περιστροφές, αποσιωπήσεις. Λεβέντης. Αντιμετώπιζε τα προβλήματα των συνανθρώπων του με αγάπη, αλληλεγγύη και ευαισθησία.

 

Με την ίδρυση του Κοινωνικού Κέντρου υλοποίησε ένα όραμα το οποίο δε μπόρεσε να χαρεί γιατί έφυγε από τη ζωή. Η σύζυγος του Χαρίκλεια και τα παιδιά του Κωνσταντίνος και Ευφημία στηρίζουν και συνεχίζουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο του.